PENYATUAN HUTANG

Mempunyai banyak pembiayaan yang berbeza, bayaran pada masa yang berlainan untuk jumlah yang berbeza dan kepada pelbagai pihak boleh membuatkan anda tertekan. Akan tetapi, dengan Pembiayaan Peribadi-i Penyatuan Hutang anda hanya perlu memohon satu pembiayaan untuk membayar pembiayaan yang lain. Pernah dengan penyatuan hutang? Mungkin macam tak masuk akal, tapi ia boleh dilakukan dengan perancangan teliti dan pengurusan kewangan yang bijak!

Tidak ada keraguan mengenainya, menangani hutang boleh menjadi perjuangan. Apabila beban hutang anda besar, satu-satunya perkara yang boleh anda fikirkan adalah penyelesaian. Jika anda seperti kebanyakan orang yang anda ingin meringankan beban hutang, tetapi tidak mahu merosakkan kredit anda dengan muflis. Penyatuan hutang mungkin telah menyebarkan fikiran anda sebagai penyelesaian yang mungkin.

Penyatuan hutang membolehkan mereka yang mempunyai berbagai jenis hutang untuk menggabungkan semua pinjaman berkadar faedah tinggi menjadi satu pinjaman yang lebih besar yang menawarkan Kadar faedah yang agak rendah. Secara umumnya, lebih banyak anda meminjam, lebih rendah kos pinjaman (iaitu kadar faedah yang dikenakan ke atas pinjaman). Oleh itu, jika anda punyai beberapa hutang, menggunakan pinjaman peribadi untuk menyatukan mereka boleh mengurangkan faedah keseluruhan yang anda bayar.

Cuba bayangkan jika 50% daripada pendapatan bulanan anda digunakan bagi membayar semula hutang anda? Adakah anda mampu menyimpan untuk dana kecemasan atau persaraan? Jangan hanya bergantung kepada dana KWSP atau dana persaraan sebagai sandaran. Apabila jumlah pinjaman semakin meningkat, ia akan membentuk beban yang amat berat. Lazimnya, situasi sebegini dapat diselesaikan dengan penyatuan hutang.

Berikut adalah tanda-tanda yang menunjukkan bila anda perlu mempertimbangkan penyatuan hutang:

  • Terlepas membayar ansuran bulanan serta tidak mampu menangani beban hutang semasa anda
  • Rasa susah menguruskan pembayaran untuk pinjaman daripada beberapa bank berlainan dan ingin fokus hanya kepada satu pembayaran sahaja
  • Ingin berjimat dengan mengurangkan jumlah ansuran bulanan

Manfaat yang anda akan dapat:

  • Fokus pada satu ansuran sahaja
  • Bantu mengurangkan komitmen bulanan
  • Kadar faedah yang lebih rendah
  • Boleh mencantikkan skor kredit anda

Seandainya penyatuan hutang ini diyakinkan dapat mengubah kadar kestabilan ekonomi anda maka boleh melakukannya dengan bimbingan pihak-pihak tertentu yang sentiasa bersedia untuk membantu anda. Namun begitu awasi langkah anda, jangan terjebak ke jurang hutang yang lebih dalam. Semak dan kajilah beberapa faktor iaitu kemudahan pinjaman atau fleksibiliti pembayaran pinjaman dan juga kesannya.

Dah bersedia nak ringankan beban anda?Satukan semuanya dan fokus pada satu ansuran sahaja. Dapatkan Pembiayaan Peribadi-i Penyatuan Hutang di Koperasi Kowaja.Kami bantu pilih pakej yang terbaik dan dapatkan pembiayaan yang anda perlukan hari ini juga!