PELAN PERSARAAN

Ia tidak pernah terlalu awal atau terlambat untuk memulakan perancangan persaraan dan perancangan persaraan merujuk kepada strategi kewangan menyimpan, pelaburan dan akhirnya mengagihkan wang yang bertujuan untuk menyara diri semasa persaraan. Anda boleh bermula pada bila-bila masa, tetapi ia berfungsi paling baik jika anda memasukkannya ke dalam perancangan kewangan anda seawal mungkin. Ramai di antara kita terdorong untuk bekerja keras supaya kita dapat menikmati gaya hidup tertentu hari ini. Namun, kita jarang memikirkan bagaimana kehidupan kita apabila kita sudah dewasa nanti. Jika anda ingin berdikari dan mampu membayar perkara terbaik dalam hidup, anda memerlukan pelan persaraan. Itulah cara terbaik untuk memastikan persaraan yang selamat, terjamin dan menyeronokkan. Bahagian yang menyeronokkan ialah mengapa masuk akal untuk memberi perhatian kepada bahagian yang serius dan mungkin membosankan merancang bagaimana anda akan sampai ke sana. Mempunyai cukup untuk bersara dengan selesa adalah sesuatu yang kita semua bimbang. Dan dengan berita terkini tentang Malaysia menjadi negara yang semakin tua lebih cepat daripada yang dijangkakan, ia adalah subjek yang menjadi perhatian ramai daripada kita.

Perancangan persaraan mengambil kira bukan sahaja aset dan pendapatan tetapi juga perbelanjaan masa depan, liabiliti, dan jangka hayat. Peraturan am adalah lebih cepat anda bermula, lebih baik. Nombor ajaib anda, iaitu jumlah yang anda perlukan untuk bersara dengan selesa, sangat diperibadikan. Tetapi terdapat banyak peraturan praktikal yang boleh memberi anda gambaran tentang jumlah simpanan. Walaupun jumlah wang yang anda ingin ada dalam telur sarang anda adalah penting, anda juga merupakan idea yang baik untuk mempertimbangkan semua perbelanjaan anda. Pastikan anda mengira kos untuk perumahan, insurans kesihatan, makanan, pakaian dan kenderaan/pengangkutan anda. Dan kerana anda akan mempunyai lebih banyak masa lapang, anda juga mungkin ingin mengambil kira kos hiburan dan perjalanan. Walaupun mungkin sukar untuk menghasilkan angka konkrit, pastikan anda membuat anggaran yang munasabah supaya tidak ada kejutan di kemudian hari.

Tidak kira di mana anda berada dalam kehidupan, terdapat beberapa langkah utama yang terpakai kepada hampir semua orang semasa perancangan persaraan mereka. Berikut adalah beberapa yang paling biasa:

  • Buat rancangan. Ini termasuk memutuskan bila anda ingin mula menyimpan apabila anda ingin bersara, dan jumlah yang anda ingin simpan untuk matlamat utama anda.
  • Tentukan jumlah yang akan anda peruntukkan setiap bulan.
  • Utamakan matlamat kewangan anda
  • Semak pelaburan anda dari semasa ke semasa dan buat pelarasan berkala. Adalah idea yang baik untuk membuat sebarang perubahan setiap kali terdapat perubahan dalam gaya hidup anda dan apabila anda memasuki tahap yang berbeza dalam hidup anda

Semua orang mengimpikan hari mereka akhirnya boleh mengucapkan selamat tinggal kepada tenaga kerja dan bersara. Tetapi berbuat demikian memerlukan wang. Di situlah perancangan persaraan dimainkan. Dan tidak kira di mana anda berada dalam hidup anda. Pasti, anda mungkin mempunyai manfaat Keselamatan Sosial, tetapi itu mungkin tidak mencukupi, terutamanya jika anda sudah biasa dengan gaya hidup tertentu. Mengetepikan wang sekarang bermakna anda tidak perlu risau kemudian.