KESILAPAN SEMASA MEMOHON PINJAMAN PERIBADI

Pinjaman peribadi amat berguna apabila anda amat memerlukan dana untuk perbelanjaan perkahwinan, membersihkan hutang kad kredit atau menyelamatkan perniagaan anda. Apatah lagi bagi orang yang pertama kali ingin membuat permohonan, pastinya ia adalah keputusan yang sangat sukar!Apabila anda mengambil pinjaman peribadi hanya apabila diperlukan dan menggunakannya secara bijak. Pinjaman peribadi secara umum datang tanpa sebarang cagaran dan oleh itu menarik minat yang lebih tinggi daripada pinjaman rumah dan pinjaman kereta.

Kuncinya adalah anda mengambil pinjaman peribadi hanya apabila diperlukan dan menggunakannya secara bijak. Pinjaman peribadi secara umum datang tanpa sebarang cagaran dan oleh itu menarik minat yang lebih tinggi daripada pinjaman rumah dan pinjaman kereta.

Ramai di antara kita sering mengabaikan perkara-perkara kritikal tertentu yang meletakkan kita dalam hutang yang boleh dielakkan atau melemahkan peluang kita untuk mendapatkan pinjaman peribadi. Namun, pinjaman peribadi sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia. Anda bukanlah orang yang pertama mempertimbangkan pinjaman ini, dan pastinya bukan orang yang terakhir.

Jadi, untuk mengelakkan ramai orang menjadi mangsa penipuan pembiayaan peribadi, kami ada sediakan tips-tips yang anda boleh gunakan semasa mahu membuat pembiayaan peribadi dan elakkan diri menjadi mangsa penipuan.

Tidak merancang terlebih dahulu– Selain melakukan penyelidikan yang tepat untuk mendapatkan kadar terbaik, ia juga sangat penting untuk mengetahui bagaimana anda akan membayar balik pinjaman. Disebabkan kekurangan perancangan yang betul, anda mungkin menghadapi pelbagai cabaran untuk membayar balik ansuran setiap bulan pada tarikh yang ditetapkan mengakibatkan penalti.

Tidak paham dan kaji terma dan syarat terperinci kontrak pinjaman – jangan membuat kesilapan untuk tidak membaca butiran kontrak pinjaman secara teliti. Sebagai seorang peminjam, adalah penting untuk anda memberi perhatian terhadap kriteria penting pinjaman

Elakkan meminjam dari ejen yang tidak berdaftar dengan syarikat pembiayaan peribadi– apabila seseorang individu itu kesempitan duit, mereka akan terburu-buru memohon pinjaman tanpa menyelidik latar belakang pemimjam terlebih dahulu. Mereka juga mudah tertarik dan terpedaya dengan tempoh kelulusan yang cepat.

Meminjam Dari Pemberi Pinjaman Wang Tanpa Lesen-Ada juga individu yang memerlukan dana yang cepat dan banyak mereka cenderung jatuh ke dalam skim pinjaman wang tanpa lessen. Apabila seseorang individu itu kesempitan duit, mereka akan terburu-buru memohon pinjaman tanpa menyelidik latar belakang pemimjam terlebih dahulu. Mereka juga mudah tertarik dan terpedaya dengan tempoh kelulusan yang cepat. Ada juga yang tidak kisah dengan kadar faedah yang tinggi dan syarat-syarat yang tersembunyi dalam tawaran.

Pastikan jumlah pembiayaan yang diperlukan-antara perkara yang paling penting untuk anda pastikan adalah jumlah pembiayaan yang diperlukan untuk mengelakkan masalah di kemudian hari. Elakkan dari terpengaruh dengan pujuk rayu mereka dan rujuk kepada maklumat produk yang dikenali sebagai Product Disclosure Sheet (PDS) dan Soalan Lazim (FAQ) demi mengelakkan diri anda dari terjebak dengan pembayaran pembiayaan yang tidak diperlukan.

Penting untuk anda memahami dan memahami beberapa syarat pinjaman penting, agar tidak menyesal di kemudian hari. Jika anda bekerja dengan kerajaan, badan berkanun atau agensi kerajaan terpilih, anda boleh mendapatkan Pembiayaan Peribadi Eksklusif daripada Koperasi Kowaja yang menawarkan kadar keuntungan serendah 4.99% setahun serta ganjaran cashback RM300 menanti serta capai kebebasan kewangan anda hari ini!

Follow by Email
Share to Facebook
Share to Twitter
YouTube
Share to LinkedIn
Share to Instagram
Share to WeChat
Share to WhatsApp