CARA TERBAIK MENGAWAL HUTANG ANDA

Dalam kehidupan seharian kita pasti tidak akan terlepas daripada menghadapi berbagai masalah yang datang dan pergi. Inilah lumrah alam yang harus dihadapi oleh semua orang dan masalah kewangan iaitu hutang tentunya terus membelenggu mereka yang berhutang dan memikirkan siang dan malam bagaimana cara untuk membayar hutang dengan mudah.

Hutang boleh diuruskan dengan lebih efektif supaya anda mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap situasi kewangan anda. Jika hutang anda diurus dengan baik, ini akan memberi kesan yang positif terhadap kesihatan kredit anda dalam jangka masa panjang. Masalah kewangan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia sepanjang tempoh PKP menunjukkan celik kewangan dalam kalangan mereka perlu ditingkatkan.

Memandangkan hutang telahpun menjadi kebiasaan dalam kehidupan seharian kita, langkah perlu diambil untuk belajar mengurus wang dan secara langsung, mengelakkan hutang tersebut daripada terus meningkat.Sama ada anda mempunyai hutang tinggi bergunung ataupun hutang yang kecil sekalipun, pengurusan yang baik dan konsisten mampu membawa perubahan kepada perjalanan kewangan anda dan boleh membuatkan anda tidur malam dengan lebih lena.

Hutang boleh menjadi sangat menggembirakan, tetapi ia tidak perlu mengambil alih hidup anda. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk keluar dari hutang dengan cepat adalah untuk mengetahui apa yang anda berhutang kepada siapa dan mengetahui cara untuk mengalihkan wang yang anda buat untuk membayar akaun tersebut.

Berikut adalah cara membantu menguruskan hutang anda dengan lebih baik:

1. Senarai Dan Rekod Perbelanjaan
Untuk mengawal hutang ialah dengan menganalisis tabiat perbelanjaan anda dan mengenalpasti semua perbelanjaan yang tidak diperlukan. Disiplin adalah perkara utama. Jika anda dapati anda sering tak dapat tahan godaan untuk berbelanja, tetapkan pemindahan automatik pada hari anda dapat gaji anda untuk bayar sebahagian hutang anda.

2. Langsaikan Hutang dengan Kadar Faedah yang Tertinggi Terlebih Dahulu
Sebaik sahaja anda mengetahui jumlah maksima yang anda mampu bayar setiap bulan, selesaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi terlebih dahulu. Dengan berbuat demikian, anda akan jimat dalam jangka masa panjang.

3. Meminjam Mengikut Kemampuan Anda
Jangan meminjam mengikut pendapatan masa depan yang dijangkakan kerana perkara-perkara tidak mungkin berubah seperti yang diharapkan.

4. Bina Simpanan Anda
Tambah simpanan anda dengan membuat rancangan simpanan kerana ini akan mengurangkan keperluan meminjam untuk pembelian kecil. Anda juga mungkin mahu membentuk dana kecemasan untuk membayar perbelanjaan sara hidup sekiranya anda hilang pekerjaan buat sementara waktu.

5. Jangan Berhutang Untuk Pelaburan
Ia sangat berisiko dan pulangan tidak terjamin. Anda mungkin alami kerugian berbanding untung.

6. Kawal Emosi Anda
Untuk mengawal perbelanjaan anda, anda mungkin perlu mengawal emosi anda. Ini kerana biasanya perbelanjaan kita dikawal oleh emosi, terutamanya perbelanjaan yang melambangkan status kita, seperti bertukar pakaian baru dan cantik atau segak setiap minggu atau memiliki gajet terbaru.

Bukan mudah untuk keluar dari belenggu hutang terutamanya apabila anda mempunyai ilmu kewangan yang terhad. Tambahan pula apabila jika anda tidak mempunyai status kredit serta kewangan yang jelas. Jangan malu untuk mengaku yang anda perlukan pertolongan sama ada dari agensi kaunseling kredit atau penasihat kewangan.Dapat pertolongan supaya anda dapat melangsaikan hutang dengan lebih efektif serta menjamin masa depan diri dan status kewangan anda di masa akan datang.